Vandrehjemmet

Se vandrehjemmets indvielse fra Danmark på film:

Filmcentralen: Indvielse af vandrehjemmet

 

Simon Jacobsens bog:

Forfatteren Simon Jacobsen har skrevet om arkitekt Carlo Odgaards sommervilla i Hunetorp, som efterfølgende blev vandrehjem, i bogen ’Sommerliv ved Vestkysten’. Denne bog og Simon Jacobsens andre bøger om sommervillaer, badehuse m.m. kan købes hos forfatteren. Se www.simon-jacobsen.dk og så skriv til forfatter@simon-jacobsen.dk.

Arkitekt Carlo Odgaard tegnede sin funkis sommervilla og opførte i 1934 i Hunetorp Klit. Under 2. verdenskrig var villaen beslaglagt af tyskerne, som derfra havde god udsigt over stranden og Vesterhavet. Ud over Odgaards sommervilla var det kun 5-6 sommerhuse i området. Grosserer Axel Espersen med familie var de eneste der ferierede i Hunetorp under besættelsen. Når de ville på stranden og bade skulle de ringe til de tyskere soldater for at få tilladelse.  Det var ellers ikke tilladt at være på stranden.

Richard Carlo Pedersen Odgaard blev født den 9. juli 1899 i Ålborg som søn af tømrermester Peder Pedersen Odgaard og Ottilia Katrine Jensen. Han blev gift med Emilie Margrethe Jørgensen, datter af postbud, senere borgmester i Ålborg Marinus Jørgensen. Han dimitterede fra Aalborg Tekniske Skole i 1921. Ansat hos arkitekt Hother Paludan, Aalborg fra 1922-26. Carlo Odgaard oprettede egen tegnestue i 1926 og havde hovedparten af sit virke i Ålborg, hvor han i 1930’erne opførte flere funktionalistiske byggerier, ikke mindst udstillingsbygningerne til Nordjysk Udstilling, hvor han bl.a. rejste et udsigtstårn, i dag kendt som Aalborgtårnet. Han tegnede bl.a. også den første bygning ved Aalborg Lufthavn og senere Sygehus Nord. Carlo Odgaard døde den 19. november 1977.

Sommervillaen solgte Odgaard til Dansk Vandrelaug, da han var træt af de mange gæster han fik, som fik tinglyst skøde den 15. april 1950. Sommervillaen blev indrettet til et såkaldt “strandvandrehjem”, der lå i første klitrække ca. 3 km. syd for Blokhus. I forhuset var opholdsstue med udsigt over havet, og bagved lå andre faciliteter med 50 sengepladser i 8 soverum samt 4 familierum. Når der var fyld hus, blev bunkeren bagved benyttet til mandlige beboere, ellers blev der oprettet teltplads i klitten ved siden af. Adgang til vandrehjemmet var enten via stranden eller igennem Klitplantagen.

Luftfoto, 1954: Vandrehjemmet bestod tydeligvis af 2 bygninger, en hovedbygning samt en sovesal på sydsiden af stien. Blokhus Vandrehjem havde til huse i Hunetorp indtil 1979, hvor der blev etableret nyt vandrehjem i den gamle Hune Skole.

Miljøministeriet købte sommervillaen til nedrivning for 1.000.000 kr. og fik tinglyst skøde den 22. august 1979. I dag ejer Skovstyrelsen ”Den Danske Stat” klitområdet.